Jonas Söderström

Produktivitetsgåtan

Trots den ”exponentiella utvecklingen” inom tech, är produktivitetstillväxten mycket svag och avtagande - i vissa fall till och med negativ. Varför får vi inte ut de effekter vi borde från miljardsatsningar på ny digital teknologi? Varför säger ekonomer att vi är inne i en tid av "teknologisk inbromsning"?
(This session is held in Swedish)


Jonas Söderström

Jonas Söderströms titel är numera oftast ”ux-strateg”. Han har arbetat med användbarhet i digitala system och med internet som konsult sedan mitten av 1990-talet, med uppdrag för ett stort antal företagskoncerner, organisationer och myndigheter. Han är pionjär för begreppet digital arbetsmiljö och har kallats ”den svensk som kommer närmast begreppet webbanvändbarhetsguru”.

Våren 2012 utsågs han av till en av medlemmarna i den svenska regeringens särskilda arbetsgrupp för ökad användbarhet och tillgänglighet på det digitala området. 2015 tilldelades hans Sveriges tvärvetenskapliga intresseförening för människa-datorinteraktions (Stimdis) stora pris. Han gett ut böckerna ”Jävla skitsystem" såld i över 20.000 ex i Sverige och Norge (senaste upplaga 2022) och ”Inte så jävla krångligt! Praktisk handbok i att skriva för digitala medier” (2018). Han var också en av Sveriges första bloggare och startade bloggen Blind Höna redan 2001.